Frostgren: En dag i San Myshunos park

| Postat i: TS4: Familjen Frostgren

Trots att Jens blivit äldre så drömmer han fortfarande mycket mardrömmar. Med tårar i ögonen går han in till sina föräldrars sovrum, väcker dem och berättar om monstren under sängen.


Salim, som är en lat sim och älskar att sova, blir riktigt förbannad. "Nu är jag less på det här!" muttrar han argt och stampar ut ur sovrummet. Den här natten tänker han inte trösta Jens. Han bör väl veta bättre nu – det finns inga monster under sängen!

Sierra suckar bara, räknar till tio och tar några djupa andetag för att inte börja gräla med honom framför Jens.


"Det är ingen fara Jens, och bry dig inte om pappa. Du kan alltid komma till oss, det spelar ingen roll om det är mitt i natten. Kom nu, så ska jag skrämma iväg de läskiga monstrena åt dig!" säger Sierra kärleksfullt till sonen.


Senare på dagen beger de sig ut till parken. Hela familjen. Vädret är varmt och härligt, och det är inte för många simmar i parken.


Sierra och Salim passar på att fiska lite – bra ingredienser till den icke-vegetariska maten och ett extra klirr i kassan för den överblivna fisken. Det gick dock inte så bra, eftersom de aldrig fiskat förut. Alla kunskaper som Sierra hade som liten har hon tyvärr glömt bort. "Åh, Salim, tänk att det var det här min barndom bestod av" säger Sierra.

Pojkarna leker för fullt! "Tänk vad kul det skulle vara att ha en lekpark på gården" säger de till varandra, och pratar drömmandes om ett hus. Lägenhetslivet må vara smidigt på sina sätt, men en egen lekpark slår allt.

Frostgren: Barnkalas för Jens

| Postat i: TS4: Familjen Frostgren

Den yngste sonen Jens födelsedag är här! Sierra och Salim kan fortfarande inte förstå att deras barn blivit så stora – och att Jens snart ska börja skolan är helt ofattbart. Han kommer att gå samma skola som sin storebror, så det är iallafall tryggt. 

Dagen till ära bakar Salim en chokladtårta. Gästerna kommer på eftermiddagen, och det är mycket som ska fixas tills dess. Leksaker ska plockas bort, bänkar ska torkas, toaletter ska städas och ja, tårtan ska gräddas.


Jens blir glatt överraskad av alla nya simmar som kommer till honom. Alla vill gosa, krama och pussa på honom. Han förstår inte riktigt varför – men lite uppmärksamhet sitter aldrig fel.


Alla firar Jens – och kan inte låta bli att fascineras av hur långt deras vän Sierra kommit i livet, men speciellt hur barnen också tagit sig fram i livet. Det må ha gott många år sedan Sierra flyttade hit och blev deras vän, men ändå. Idag är de ett stabilt gäng, fortfarande. 


"Men Salim, när är det dags för nästa barn då? Nu är ju småbarnslivet förbi, och du börjar redan få gråa hår ser jag" säger Pranav och ger Salim en utmanande blick. "Jadu, only time can tell..." säger Salim och rycker på axlarna. "Vi har inga planer för barn nu, men det hade vi ju inte med pojkarna heller... så vi får se!" säger han.

Barnen är på sina rum och leker – och de vuxna passar på att äta lite till, och diskutera alla grejer som händer i livet. Allt från karriärer till husköp, flyttar och familjelivet.

Frostgren: Salim är sjuk hela tiden

| Postat i: TS4: Familjen Frostgren

Lille Jens drömmer ofta mardrömmar, och hinner precis in till storebrodern Jeremias rum innan mamma Sierra kommer och stoppar honom. "Nej du, låt din bror sova, han ska ju till skolan imorgon!" viskar hon och lyfter upp Jens i sina armar.


Den övriga familjen är iväg på skola och arbete – och Sierra väljer att jobba hemifrån för att ta hand om sin yngste son. Dåliga nätter päverkar hela hans dag, och lite kvalitetstid sitter ju inte helt fel. Sierra nätverkar med journalister och Jens spelar olika småbarnsspel på sin iPad.


Salim och Jeremias kommer hem samtidigt och sätter sig direkt och spelar lite tv-spel tillsammans. Som vanligt har Salim dragit på sig ännu en förkylning, trots den medicin som han drack häromdagen. Några klunkar till av medicinen så mår han lite bättre, och utslagen tonas ner och försvinner.

Middagen är framdukad – och för en gångs skull är det Sierra som står för matlagningen. Den yngste sonen sover redan sött i sin säng, och Sierra har fortfarande pyjamas på sig. Den har hon haft hela dagen. 

Sierra berömmer Jeremias för att han dukat bordet, men framför allt för att han är så duktig i skolan. Jeremias blir lite generad, ungefär som om han inte tycker sig förtjäna berömmet hans mamma ger honom. "Men jag gör bara det jag tycker är roligt!" säger han.

Frostgren: Jordbävning!

| Postat i: TS4: Familjen Frostgren

Salim och Sierra kämpar hela tiden mot förkylningar och sjukdomar – förmodligen något som dras med från barnens dagis, eller kollegorna på jobbet. Den här gången har Salim gett upp alla huskurer och tupplurar och dricker istället den medicin som Sierra beställt åt dem. Äckligt, ja, men det fungerar iallafall.


Deras lediga dagar spenderas hemma med barnen. Salim hjälper den äldste sonen, Jeremias, med skolstarten. Han är en flitig liten unge och lär sig allting riktigt snabbt.


Medans barnen leker passar Sierra och Salim på att laga allting som gått sönder i lägenheten. Diskmaskinen och duschen i det ena badrummet. En dag, när de har nog med pengar, ska de köpa nya, flashiga apparater som inte går sönder hela tiden.

... när Salim går över till köket för att se hur det går för Sierra så känner han hur hela byggnaden skakar. Ordentligt. Nästan så han tappar fotfästet. "Helvete... inte en jordbävning!" skriker han över den öppna planlösningen. I panik hinner han märka att hans familj inte är där i den stora delen av lägenheten. Han tar sig för hjärtat, som vägrar lugna ner sig. 

Och plötsligt skakar hela byggnaden. Igen. Och igen.


Frostgren: Tjuriga barn i trotsåldern

| Postat i: TS4: Familjen Frostgren

Sedan storebror Jeremias fått ett eget rum tycks Jens mardrömmar hända varje natt. Med vacklande steg springer han in till sin storebror och ber om tröst. Jeremias vaknar av Jens gråtande, men blir inte arg för det. Han vet hur det känns, han har ju också mardrömmar ibland. Monstren under sängen är ju faktiskt på riktigt!


"Det är ingen fara, Jens" säger Jeremias och kramar sin bror. "Men gå och lägg dig nu innan mamma och pappa hör att du är vaken" viskar han, tar sin bror i handen och följer med honom in till hans rum.


Men det dröjer inte länge innan Jens är uppe på benen igen. Istället för att väcka sin bror en gång till bestämmer han sig för att stöka ner lite. Vad ska han annars göra när ingen är vaken och kan leka med honom? 

Återigen tar han målarfärgen och skvätter den över golvet. Det är kul, riktigt kul! Färgen över det mörka trägolvet ser så roligt ut, tycker han. Men Salim vaknar av ljudet i lägenheten, och stiger upp för att se vad som är på gång. Hans första tanke är att det är grannarnas oväsen, som det brukar vara. Men när han ser att det är den yngsta sonen som lever rövare blir han riktigt arg. Inte bara för att han är en lat sim och älskar sin skönhetssömn, utan mest för att det här inte är vad de uppfostrat sina barn att göra. Varför trotsar Jens så mycket just nu? Kan det vara trotsåldern, ändå? 

"Jens! Sluta med det där!" säger han barskt. Jens blir genast arg, börjar stampa med fötterna och slänga med armarna som bara ett litet småbarn kan göra.


Efter mycket om och men lyckas Salim få lille Jens att lägga sig. Men han är inte trött, och vägrar att sova, han vill ju hellre leka såklart. Sova är tråkigt! 

Men Salim ger inte upp. Han är ändå ledig imorgon, och kan därmed sova lite längre än vanligt för att sedan ta hand om barnen när Sierra är på jobbet. Han läser en barnbok för Jens, som till slut somnar. Trots en jobbig natt kan han inte låta bli att titta kärleksfullt på det lilla barnet som sover så sött. "Jag antar att det är såhär att vara pappa" suckar han och ler innan han försiktigt smyger ut från pojkrummet.

När Salim ändå är vaken passar han på att stoppa om Jeremias. Han kan inte låta bli att bli sentimental när han står i sin sons nyrenoverade, egna rum. "Tänk att våra barn är så stora... och att vi lyckats skaffa honom ett eget rum" tänker han. Salim är stolt över en sådan liten grej, ett eget rum till sönerna – stolt över allting han och Sierra åstadkommit. För sina barn, för dem själv. För sin familj. 

Frostgren: "Det är ingen idé att du duschar"

| Postat i: TS4: Familjen Frostgren

Jeremias första skoldag börjar närma sig, men det finns fortfarande några dagar att förbereda sig innan terminen börjar. Till sin sjätte födelsedag fick han, den äldste sonen, sitt eget rum. Precis intill lillebrodern Jens. Renoveringen är nästan klar, och de gamla möblerna ska säljas för att kunna köpa nya. 

Sierra och Salim är riktigt taggade på sitt första barns skolstart. Området de bor i, det vill säga konstdistriktet, lovar bra skolor, vilket faktiskt var en stor anledning till varför de flyttade dit för flera år sedan när Sierra blev gravid. Jeremias är grymt exalterad för att börja skolan, mest av allt ser han fram emot att rita och vara kreativ.


Sierra och Salim passar på att äta frukost, innan det är dags för jobb, tillsammans i soffan. "Tänk att han börjar skolan snart! När blev han så stor?" säger Sierra. "Eller hur! Och snart är Jens där också..." säger Salim med märkbart vattniga ögon.

De fortsätter prata om allting som måste förberedas innan skolstarten. Samt hur lille Jens ska passas under vardagarna, och om barnvakten ska stanna kvar även efter Jeremias kommit hem från skolan framöver. Precis när de nämner barnakten så kliver hon in genom ytterdörren och ropar glatt "hallå".


Föräldrarna är på jobbet och Jeremias leker i sitt nya rum. Det är precis lika stort som hans lillebrors, men med andra tapeter och lister. Favoritleken är att leka doktor med dockan han fått av sina föräldrar – förutom att leka med sin bror såklart, när han inte sover eller är typiskt småbarns-grinig.


Flera timmar senare kommer Sierra och Salim hem. Jeremias springer till hallen och kramar om sin pappa. "Men tjena grabben! Hur har du haft det idag? Visst har väl barnvakten varit snäll mot dig och Jens?" säger Salim till Jeremias.


Samtalet fortsätter, och Salim frågar Jeremias om han kan tänka sig att duka fram tallrikar i köket. Jeremias tackar glatt ja, glad över att bli erbjuden en sådan vuxen-göra. 

Sierra går förbi familjemedlemmerna med den yngste i famnen. "Han har stökat ner. Igen! Det är färg överallt" muttrar hon irriterat. Inte nog med att hon haft en jobbig arbetsdag, så kommer hon också hem till ett lortigt barn. In i badrummet, på med badvattnet, i med lite roliga bubblor till Jens.


Jeremias dukar middagsbordet, men trots det äter de vid bardisken. Spaghetti med tomatsås blev det, något som Sierra kan äta eftersom hon är vegetarian. Sierra går och lägger lille Jens i sitt rum, trött efter ett stojigt bad.


Salim och Jeremias är mitt uppe i en vild diskussion om fantasivärldar när Sierra kommer på att hon måste packa en matsäck till Jeremias. Det kanske inte är skoldags än förrän på några dagar, men hon kan iallafall öva. Och så har han något att äta imorgon om han skulle vilja. 

Det är stökigt i köket, kaffemaskinen stinker av gammal kaffesump och Sierra blir på ännu värre humör. Det är som om allting i arbetsvärlden går emot henne. Ingen befodran på länge, och för lite följare på sociala medier. Är hennes liv inte roligt att följa nu bara för att hon är en kämpande tvåbarnsmamma i ekonomisk kris?


När Jeremias springer in på sitt rum för att leka lite till innan läggdags passar Salim på att fråga Sierra vad som står på. "Du, jag ser att du är på dåligt humör. Har det hänt något?" frågar han. "Nej, en dålig dag på jobbet bara. Jag stressar sönder" förklarar Sierra. Salim lyssnar på henne, och förstår, som bara han kan. 

Han fortsätter berätta om sin arbetsdag. Hur bra det går med hans böcker och att företaget han jobbar på verkligen vill fortsätta satsa på honom. Sierra blir genast lite gladare. Bra nyheter var precis vad hon behövde.

När de ätit klart och diskat de smutsiga tallrikarna är det dags att göra de sista kvällsbestyren innan de själva går och sover, redo för ännu en arbetsdag.

"Jag ska bara hoppa i duschen" säger Sierra. "Ähh, strunta i det. Det är ingen idé att du duschar nu. Jag har ett annat förslag" säger Salim och närmar sig Sierra, kvinnan som han älskar och vill ha mer än allting annat just nu. "Som sagt, det är ingen idé att du duschar. Du kommer ändå bli svettig efter det jag tänkt göra med dig" fortsätter han, och tar hennes hand och leder henne in till deras sovrum.

Frostgren: Sätt inte surfplattor i barns händer

| Postat i: TS4: Familjen Frostgren

En tidig morgon bankar någon på dörren. Mitt i morgonbestyren när Sierra håller på att fixa sig för jobbet, och göra frukost till familjen. Det är grannen som kommer för att klaga på hur de väsnas, men specifikt hur de väsnats under natten. 

"Ursäkta?" säger Sierra förvånat. De har bott här i hur länge som helst, och de har aldrig fått klagomål. Snarare tvärtom så har det varit Sierra och Salim som fått gå och klaga på dem. "Kom inte hit och klaga bara för att du är avundsjuk på att du inte får dig något om nätterna" snäste hon.

Hon vänder sig om för att gå in i sin lägenhet igen, men sneglar över axeln och säger "Men framför allt. Klaga inte på mina barn en gång till!"


Lilla Jens vaknade av bankandet i hallen, och gråter förskräckt i sin säng. Sierra hör honom, och går in för att stoppa om honom igen. "Förbannade grannar" muttrar Sierra när hon går ut ur pojkrummet.


Det dröjer inte länge innan Jens vaknar igen – den här gången av en läskig mardröm. Han letar efter mamma Sierra, men hon har redan hunnit åka iväg till jobbet. Vacklandes springer han till föräldrarnas sovrum.


Salim vaknade av tassande små barnfötter i hallen, och förstår att det är något av barnen som vaknat av sig själva. När han ser Jens krokodiltårar rulla ner för kinderna ler han – Jens är ju så söt i sin lilla monsterpyjamas. Han kramar om sonen och bär honom sedan tillbaka till sitt rum.


Sierra blir bjuden med på loppmarknaden – självklart är det vännen Jesminder som bjuder med henne. De möts upp direkt efter jobbet, och efter de kramat om varandra börjar de genast skryta om sina barn. Jesminders barn är mycket äldre än Jeremias och Jens, så Sierra lyssnar gärna på hennes råd. 

Just den här dagen fanns det inte så mycket av intresse på marknaden. Sierra fick hem en soffa, som hon sedan sålde när hon insåg att den nog inte passade i lägenheten trots allt.


Där hemma, framåt kvällstid, bråkar lilla Jens med sin pappa. Salim håller på att bli galen, han som har ett sådant tålamod med barnen börjar tappa det. Jens vägrar äta, stökar med maten och häller ut den på golvet.


Men inte nog med det. Han stökar också ner med storebroderns målarfärg. Fläckarna på golvet är svåra att ta bort, men framför allt på mattan.

För att lugna ner barnen – speciellt Jens, så ber Salim Sierra köpa några surfplattor innan hon kommer hem. Sagt och gjort, två nya surgplattor investeras till barnen. 

De som hade lovat att aldrig sätta surfplattor i barnens händer....

Frostgren: Liten blir stor

| Postat i: TS4: Familjen Frostgren

Sierra och Salim turas om att ta hand om sönerna på helgerna. På vanliga arbetsdagar är det pappa Salim som får stå för det mesta eftersom han börjar senare än Sierra, och sedan är det barnvakten som kommer när han åker till jobbet. Månaderna går fort, och det är redan bebisen Jens födelsedag.


Den yngste, Jens alltså, har blivit en riktigt stor liten kille. Bebistiden är förbi och nu är det dags för Salim och Sierra att lära sitt yngsta barn allt de kan. Han är dock en envis liten grabb, raka motsatsen mot storebror Jeremias.


Jeremias fascineras av sin lillebror – han tycker det är konstigt att han inte kan gå eller prata, precis som han. Medans Salim försöker lära den minste lite nya ord så irrar Jeremias omkring i rummet som han delar med lillebrodern.


När solen gått ner och San Myshuno börjar mörkna är det dags att natta pojkarna. Varje kväll läser han en bok för dem, ofta en han skrivit själv. Ikväll är det Jeremias som får lägga sig först – för snart är det hans första skoldag! Dags att börja lägga barnet i tid, med andra ord.


Pojkarna har äntligen somnat sött i sina små sängar, och Salim går in till hans och Sierras sovrum. Sierra har fullt upp med att organisera i sin garderob – och välja vilka kläder hon ska ha den kommande arbetsdagen. 

De sätter sig på sängkanten. Det är helt tyst i lägenheten – inga grannar som lever om, och inga barn som väsnas när de egentligen ska sova. Bara deras egna andetag hörs. Men Salim avbryter tystnaden genom att kittla sin fästmö skoningslöst. "Nej, sluta! Det kittlas! Vi kommer väcka barnen" viskar Sierra lite för högt emellan skratten.

Kvällen avslutas på bästa sätt. Tillsammans. Salim berättar om alla nya saker han lärt barnen idag, framför allt Jens som fortfarande kryper fram över trägolven.

Sierra tittar stolt på sin kille. Hennes fästman, som är den bästa pappan i världen till deras söner. Trots jobb och slit varje dag så tar han varenda minut som blir över för att spendera med henne eller med barnen. Salim pratar oavbrutet, stolt över allt deras barn lär sig varje dag. Sierra tystar honom med en djup kyss. Och sedan är de under lakanen.

Frostgren: En ny familjemedlem

| Postat i: TS4: Familjen Frostgren

Efter en kortare sjukskrivning är Sierra tillbaka på jobbet, och Salim stannar hemma istället för henne. Han tar familjeledigt och passar på att umgås med Jeremias. 


Jeremias växer det knakar, och kan till och med äta själv. Salim ser på sin son, nästan så att han har tårar i ögonen. Trots jobbiga småbarnsfasoner så vill han inte att den lille pojken ska växa upp. 


Under Jeremias lunchtupplur blir den nya teven levererad. En riktigt stor teve med kurvade kanter! Salim är nöjd, men han vet att Sierra inte är lika glad över det nya inköpet. Det hade blivit en stor diskussion, nästan ett gräl. Men teven är här, och Salim är nöjd. Även om han sa att han köpt den för de framtida filmkvällarna med familjen, så var nog möjligheten att spela tv-spel närmare sanningen.


Sierra kommer hem med lite nya kläder. Allting hon tidigare haft på sig passar inte det åtta månader stora gravidmagen. En jumpsuit fick det bli, och hon är märkbart nöjd över det nya inköpet.


På natten kommer värkarna, och Sierra väntar ut dem så länge hon orkar innan hon och Salim drar till sjukhuset. Kvar hemma blir Jeremias med barnvakten. När föräldrarna kommer hem igen kommer de ha med ett syskon till honom!

Flera timmar senare föds en pojke – som får namnet Jens Frostgren. De får klartecken av läkarna att åka hem direkt, vilket Sierra och Salim glatt gör.